lördag 1 mars 2008

Åk till Seattle och lyssna på Hästpojken!

Nu är vi slutligen här efter Deltas lilla felsteg som ledde till oavsiktlig övernattning i mormonöknen. Seattle, hemstad för Bill Gates, Starbucks, Boeing och Fraiser Crane är känd för sina stora IT-företag som Microsoft och Amazon.com och välutbildade befolkning. Flest i USA var läs- och skrivkunniga och flest hade en kandidatexamen 2007. Detta är högst påtagligt för en Europé som besökt flertalet amerikanska städer men sällan skådat maken till prettobefolkning. Pretentioner är ju dock inget negativt som bekant. Tvärt om är denna rädda-världen-mentalitet mycket trivsam. Seattle toppar listan över antal Starbucks per invånare för städer med över 100 000 invånare vilket borde vara högst signifikant för att beräkna stadens "pretto-index". Enligt vår egen mycket omfattande empiriska forskning över antalet hybridbilar baserat på egna observationer vågar vi påstå att Seattle placerar sig högt även inom miljöbilsgenren vilken bör vara väl så signifikant för pretto-indexet. Staden är annars till utseendet och landskapet lik svenska städer. Liknade väder, växtlighet och arkitektur gör att man som svensk känner lite hemma faktiskt, fast med en mycket trivsam udd av San-Francisco-stil.

För att försöka nyansera vår bild av Seattle som en välutbildad bohemstad gick vi igår och såg stadens basketlag (Super Sonics) utmana bortalaget Miami Heat. Föreställningen var mycket underhållande ur en antropologisk synvinkel och gav en bild som visade hur den typiska Homer-Simpsons-amerikanen ser ut och beter sig. Hela paketet med Cheerleaders och ljudliga "you suck!!"-utrop var som taget från det tecknade Springfield. Super Sonics förlorade på hemmaplan men ingen blev ledsnare över det för snömannenmaskoten hoppade runt och kastade t-shirts på publiken och den blaskiga ölen var lätt att tillgå.

Det skandinaviska kvarteret Ballard är en annan rolig historia. Bosatt av svenska fiskare för 150 år sedan är det idag rena rama Sverige. Volvobilarna står på rad och affärsverksamhet som "Jahn's Java" och "Arne's Auto Service" skvallrar om dess svennerötter.

I kväll har vi tänkt att utforska stadens välkända indiemusikscen. Vi tänkte börja med att se Kimya Dawson, känd från soundtracket till filmen Juno och sedan se vart publiken tar oss.

Flest Starbucks i världen var det ja

Laga din bil hos Arne's! (och lyssna på hästpojken)

Den typiska bilparken: två Volvos följt av en futuristisk (fisluktar) -hybridbil

Varv i Ballard

Super Sonics VS Miami Heat

Inga kommentarer: