tisdag 15 april 2008

"Forza Italia"?

Om jag är rätt informerad har Italien sedan 1946 haft 18 olika regeringar om man räknar in den kommande Berlusconihärvan. Man vill ju helst inte verka dömande men, va fan? Gissa hur många gånger parlamentet upplöst under samma period... Just det ni gissade rätt, 7 gånger. Det är ju känt att politiken på sydliga breddgrader ofta sker under lite mer impulsiva förhållanden än uppe i norr och att man där gillar att dela upp på en strikt vänter-höger skala och sedan byta däremellan som andra byter underkläder. Vad vi dock undrar är varför det ska vara så svårt att hitta en regering med en ledare som inte mutar hej-vilt åt alla håll och kanter, ljuger i rätten och köper upp all TV-tid i hela landet för egen del. Kan inte någon insiktsfull statsvetare förklara detta för oss?

1 kommentar:

Anonym sa...

Heja Italien?
VIctor, jag kan inte förklara italienarnas valbeteende (och inte svenskarnas heller - det senaste förslaget är om marknadshyror i allmännyttan. "Passa på, flytta nu - innan prishöjningen").
Däremot tycker jag du beskriver en stabilitet Italien aldrig upplevt. I själva verket är Berlusconi den 37:e regeringschefen sedan 1946 och den tillträdande regeringen Italiens 62:a på 63 år. Det är det 16:e parlamentet som nyss valts.
I vissa länder hade nog det beteende du beskriver varit förklaringen till valresultatet…
Gustaf Ö