måndag 14 april 2008

Solen skiner på Vancouver och Daniel Johnston kommer till stan

Våren är på väg till Vancouver. Körsbärsträdens blommor har sedan länge varit utslagna men den riktiga vårkänslan har saknats. Igår kom dock till sist den efterlängtade värmen och idag kunde den första kaffekoppen i vårsolen avnjutas på baksidan av vårt hus till stor belåtenhet. Vi fortsätter och jobba som riktiga arbetskraftsinvandrare och längtar till sommarens äventyr på Maple Leaves' Road Trip to Heaven (American edition). Våra besparingar går som vanligt till musik- och ölfonden och igår köpte vi biljetter till Pitchfork Music Festival i Chicago.

På lördag ska vi gå på en fantastisk konsert med den fantastiske singer- songwritern Daniel Johnston. För er som inte känner hans storhet är här en kort redogörelse över hans liv och inspirerande musik.

Daniel Johnston föddes i West Virginia 1961 men som för så många andra amerikanska musiker var det i Austin Texas som hans musik utvecklades. Johnston har diagnostiserats som maniskt-depressiv och har i hela sitt liv tampats med övertygelsen av att vara besatt av djävulen vilket ofta avspeglas i hans texter. Efter en spelning på South by South West 1990 när han var på väg hem i ett litet propellerplan med sin far fick han ett anfall och slängde ut tändningnyckeln från planet. Fadern lyckades dock landa planet utan att någon skadades. Johnston har vid flera tillfällen blivit tvångsomhändertagen och inlagd på mentalsjukhus för sina anfall. Han tackade nej till ett stort skivkontrakt med Elektra Records eftersom han var övertygad om Metallica på samma bolag var besatta av djävulen. Många kända artister har sagts sig inspireras av Johnstons musik och bland annat Sonic Youth, Yo La Tengo, Beck, Spiritualized, M. Ward och The Flaming Lips har tolkat hans låtar. Daniel Johnston är med andra ord inte bara en fantastisk musiker utan även en urkund för USAs alternativa musikscen.

Inga kommentarer: