fredag 8 augusti 2008

Kattpiss, slagfält och fetma

Konstiga religiösa sekter som fortfarande åker häst och vagn, amerikas sämst planerade trafik, nationens vagga, inbördeskrigets viktigaste slag och vändpunkt, amerikas tjockaste stad, cheesesteaks, frihetsklockor och Andy Warhols hemort. Staten Pennsylvania har faktiskt en hel del att bjuda på.

Men vi skall börja i rätt ände, färden från Detroit gick först genom två andra stater: Ohio och West Virginia. Ohio tävlar kanske med Delaware och Nebraska om titeln okändaste staten vilket är konstigt då det finns flera stora städer i den. Bland annat "kuststaden" Cleveland som precis som de andra städerna i området är mest känd för sin utdöda tunga industri och ståltillverkning. Resans kanske roligaste anekdot är att floden som flyter genom staden har vart så förorenad att den börjat brinna vid två (!) olika tillfällen, senast 1969. I den svängen fick staden smeknamnet "mistake on the lake" så vi hade väl inte direkt skyhöga förväntningar. Men det visade sig ganska snart att staden förändrats till det bättre och att den nu är riktigt mysig, med fina gamla varvs- och indrustriområden nere vid floden som rustats upp på ett smakfullt sätt. Lägg där till ett par områden fulla med caféer, barer och småaffärer så får man någonting ganska gott. Tyvärr hade vi bara ett par timmar i staden men det känns som ytterligare en stad man måste åka tillbaka till någon gång.

Vi tankade i lite go irakbensin (som verkar gå ner i pris igen) i bilen och svängde ut på motorvägen mot West Virginia. Planen var att campa i något naturreservat men det visade sig vara tråkigare än Bend så vi ratade helt staten och satte istället av mot Pittsburgh där vi välkomnades av tvillingarna Chad och Chris som vi hade tänkt bo hos ett par dagar. Tyvärr luktade hela huset kattpiss och vi förstod inte hur någon med någon form av luktsinne kvar kan vistas där en längre tid. Vi drog därför en vit lögn (fördöm oss icke, kattpisslukt = tortyr) och drog oss därifrån tidigt nästa morgon efter att först ha vart och kollat på det utmärkta Andy Warholmuséet i staden.

Mer irakbensin, full fart österut genom staten ner till Gettysburg. Här härjades det ordentligt en gång i tiden, närmare bestämt i början av juli 1863. Konfederationens (sydstaternas) general Robert E. Lee fick spö av unionens (nordstaternas) general George Gordon Meades, krigslyckan vände och USA är fortfarande ett land och slaveriet förbjöds. Det här älskar ju amerikanerna, de vet inget bättre än krig och patriotism och när det kan förenas med natursköna omgivningar, ett par krimskramsaffärer och vuxna män i gammaldags kläder som leker 1800-talssoldater så är succén given.

Från en tokig plats till nästa: Amish country. Någon religiös stolle fick för ett par hundra år sedan för sig att allt som har med moderniteter och teknisk utveckling är dåligt/syndigt/onödigt och tyckte det var dags att dra igång en hederlig gammal sekt. De hittade på ett catchigt namn, Amish, kastade ut TVn och började odla grödor och snickra möbler á la 1700-tal. Detta fantastiska fenomen var vi såklart tvungna att titta närmare på och det såg precis så overkligt ut som det verkar: folk åkte häst och vagn, alla var klädda på samma sätt som i TV-serien "Lilla huset på prärien" och alla kvinnor bar hätten. Herregud sa vi, detta är vansinnigt roligt och bestämde i nästa stund oss för att ha en Amishvecka hemma i Sverige någon gång i höst. Alla får vara med, vi återkommer i ärendet.

I skrivande stund (åh vilken härlig klyscha det är!) sitter vi hemma hos Kate och hennes vänner i Philadelphia och vilar upp oss inför kvällen. Denna fd huvudstad kan väl anses som nationens vagga och är faktiskt från början svensk. Den har amerikas mest överviktiga befolkning, något vi fick se prov på när en uteserveringsstol fullständigt förintades under en enorm amerikan igårkväll. Vi bor i ett gammalt mysigt livligt italienskt område och är ganska nöjda med situationen över huvud taget. Får se vad helgen bjuder på fram till söndag då vi åker upp till Eriks slutdestination New York.

Pittsburgh by night

Elvistavla på Warholmuseum

Farfar Amish är ute på häst och vagnfärd

Unge fru Amish på tur


Slagfät i Gettysburg

Alla måste skjuta!

Här kan man köpa macka med kött och ost på; cheesesteak helt enkelt.

Philadelphias andra specialitet, varma mjuka pretzels.

Inga kommentarer: