lördag 2 augusti 2008

Great Times, Great Lakes

Great Times, Great Lakes. Det är delstaten Michigans statsmotto. Efter några dagars runtresande i stort sett hela Michigan kan vi bekräfta att Michigan definitivt har ett gäng Great Lakes. Lake Michigan, Lake Superior, Lake Huron, Lake Earie, de är alla sjöar och de är alla stora. Det där med "Great Times" verkar dock vara svårare att finna. Michigan som var mellanvästerns pärla under de glada 50- och 60-talet är idag bara en bråkdel av sina forna dagar. Utan att kunna lägga fram några siffror på bordet känns det inte helt fel att konstatera att typ alla har flyttat härifrån. Just det, man behöver knappast kivas om utrymmet här.

Igår var vi t.ex. i strandstaden Muskegon där alla hus var till salu. Ett kolkraftverk, ett torvkraftverk och en industrihamn men inga människor på gatan, så kan det vara i en småstad i Michigan. Efter en natt på en campingplats jämte en enorm hög med vägsalt gav vi igår oss iväg mot Detroit.

Fär att lugna alla som skakar till bara av att höra namnet DETROIT, DETROIT och vill varna oss för att det är pontiellt farligt här så vill vi bara tala om att vi redan varit i alla USAs andra mordhuvudstäder. Baltimore, Oakland, Memphis, New Orleans och St Louis ingen kan kröka ett hårstrå på Maple Leaves och det kommer heller inte DETROIT att göra. Jazzbåten blev såklart alldeles till sig av att få komma hem till sina forna hemtrakter. Detroits en gång så stolta bilindustri födde många jazzbåtar vid sin barm innan den till slut föll handlöst i konkurrens med den japanska tigern.

1 800 000 människor bodde en gång i Detroit, nu kvarstår endast 900 000. Det känns förstås heller inte så konstigt att halva staden flyttade till Kalifornien när man tittar sig omkring i Detroits innerstad. Antalet övergivna byggnader är fler än antalet bebodda, och då bor vi ändå i ett "bra" område. Vi får en känsla av att sjukhus och kyrkor är två av få brancher som är framgångrika här. Ni som råkat se Eminems kalkonrulle 8-Mile vet vad vi pratar om. Detta fascinerar oss ju såklart helt oerhört. Vad kan möjligtvis vara roligare än att åka runt i ghettot och fota gamla fabrikslokaler och att på nära håll få komma i kontakt med Detroits kända elektroniska musikscen. Vi har för helgen flyttat in hos Amanda som producerar ett radioprogram om kulturlivet på den lokala "public-radio-kanalen" och det kan väl inte ses som någonting annat än ett rent lyckokast.


Proud to be Swedish

Lake Michigan

Lake Superior

Solnedgång vid Lake Superior

inifrån Jazzbåten vid Lake superior


Inga kommentarer: