onsdag 6 augusti 2008

Outgivet #2 - Om Bend, Oregon: ett avsnitt ur den amerikanska drömmen

Från Detroit har vi tagit oss via stålstaden Cleveland hela vägen till Pittsburgh. Mycket spännade har som vanligt hänt på vägen som senare ska återges i detalj. Idag har vi dock annat att göra sa vi publicerar denna bortglömda skildring av staden Bend i Oregon, skriven för över två månader sedan.

Bend, Oregon - ett avsnitt ur den amerikanska drömmen. Bend har länge varit ett spännande inslag i vår planerade resrutt. Mycket har hjälpt till att bygga upp en helt enorm hype kring denna bergstad i Oregons inland. Vi var idag med andra ord mycket förväntansfulla när vi valde att avvika från huvudrutten på Interstate 5 för att åka en 40 mils omväg över Cascade Mountains. Avstånden i Nordamerika är som bekant långa vilket betyder att 50 mil hit eller dit sällan betyder så mycket. Huvudsaken är ju trots allt att bilen hela tiden hålls rullande och att man får se så många av de tusentals naturattraktionerna som möjligt.

Bend visade sig vara så ointressant att det nästan blev intressant. Tänk er en helt nybyggd stad mitt i ingenstans fullproppad med pensionerade vita överklassamerikaner från San Diego och San Francisco. Bend är staden med fler fastighetsmäklare än tobaksaffärer; staden fullproppad med mahognybetsade afrikanska träfigurer och porslinslampor; staden där alla kör en Subaru Outback eller Toyota Prius när de inte cyklar iklädda tajt cykeluniform med en specialbyggd designad barnvagn efter. I Bend cyklar man inte för att transportera sig någonstans, i Bend går man ut och cyklar som en fritidsaktivitet. Vilket då självklart kräver att man investerar tusen och åter tusentals kronor i den senaste utrustningen. Sen kör man gärna sin (bensindrivna) hybridbil 10 mil per dag för att ta sig mellan varuhusen, fotbollsträningen och välgörenhetsgalorna.

I Bend jobbar alla med någon slags internetbaserad konsulttjänst, aktiespekulation, förmögenhetsförvaltning, IT-marketing eller bara avkastning från några gamla smutsiga pengar man har liggande. Eller det är vad männen jobbar med alltså. Kvinnorna i sin tur jobbar inte alls, och om de nu skulle göra det så handlar det på sin höjd om att göra heminredning för någon av grannarna eller förbereda någon av de nya McMansion villorna för försäljning tillsammans med de otaliga sliskiga fastighetsmäklarna. Och tur är väl det, att de inte jobbar alltså, för det skulle de aldrig ha tid med, de är fullt upptagna med att hålla gräsmattan perfekt klippt, göra presentkorgar för skolans välgörenhetstillställningar, köpa nya mahognybetsade träfigurer och ha sexuella affärer med någon av stadens alla fastighetsmäklare.

Bend är till utseendet perfekt planerat, det ser ut som en amerikansk västernstad från 1800-talet. Stadskärnan består av ett rutnät av mindre gator med i plastfärg nymålade träfasader. De flesta fastigheterna är antingen caféer eller krimskramsaffärer. Utanför stadskärnan breder förorterna ut sig med nybyggda hus som alla ser likadana ut. De ser i stort sett ut som hus i alla andra amerikanska städer fast med den lilla variationen att de har någon slags skifferfasad för att smälta in mer i den omgivande bergsmiljön. Ja det är den perfekta tillflyktsorten för de som vill komma bort, bort från smogmolnen, de illegala invandrarna och vattenbristen. Fast trots att man bor i en av världens storre bergskedjor med snötäckta toppar i bakgrunden finns det ju ingen anledning att inte bunkra Evianflaskor ändå. De är ju trots alltid alltid renast.

Detta är Bend Oregon gott folk, ett avsnitt ur den amerikanska drömmen.

Inga kommentarer: