tisdag 29 januari 2008

Musik

Det finns ofta en tendens bland européer (däribland jag själv ibland) att tala förkastligt om amerikansk kultur. Den är opersonlig och driven av kommersialism, hör man ofta. Detta är så klart långt ifrån hela sanning. Visst finns det kolossala mängder studioproducerat skräp och nöjesindustrin är trots allt landets största exportvara. Det finns dock likväl ett mycket brett utbud av kreativa talanger och inflytelserika ikoner. Bortsett från det faktum att den mesta moderna musiken i världen har tydliga influenser från USAs blues, jazz, country, rock and roll och hip-hop har de flesta städer vi besökt och personer vi träffat haft en mycket sund inställning till kultur. Visst, det finns alltid "fratboys", collegekillar som bara diggar att dricka blaskig öl och lyssna på Nickelback samt den vanliga samlingen Avenykillar i storstäderna som gillar att dricka cocktails och lyssna på loungemusik med latinoförtecken. Dessa är dock förmodligen procentuellt sett inte fler än någon annanstans.

Nu kommer våren och det betyder att bandens turnéer börjar rulla på igen. Vi har givetvis börjat planera storslaget med en budget vi inte har. Det hela börjar redan imorgon med franska The Teenagers som kommer till stan och sedan Dan Deacon från Baltimore på onsdag. Efter det hoppas vi mycket på New York där vi hittills har planerat in Philip Glass, Band of Horses och Sufjan Stevens. Seattle, kanske USAs indiehuvudstad tillsammans med Austin ska också bli intressant.

Den stora frågan är dock om vi har råd att gå på någon av de stora festivalerna i vår.

South by South West
är landets största och en samlingsplats för hela musikbranchen. Under en vecka i Austin, Texas träffas alla som älskar musik i landet och spelningarna rullar på lite här och där det finns en scen och glada människor. Fördelar: helt gratis och bäst. Nackdelar: antagligen näst intill omöjligt att få tag på en soffa och ligger långt bort i Texas.

Coachella är Kaliforniens största festival som ute i Coloradoöknen nära Palm Springs, 20 mil från L.A. bjuder in många av de störta alternativa artisterna i världen. Som Hultsfred fast utan lera och mer än dubbelt så stort. Fördelar: sol, varmt och palmer. Nackdelar: 269 dollar.

Några band vi vill se på Coachella:
M.I.A, Vampire Weekend, Portishead, Death Cab For Cutie, Cold War Kids, Animal Collective, the National, Justice, A-Trak, Uffie, Institubes DJs och Digitalism tillsammans med Jens Lekman och alla mindre artister man kan önska sig samtidigt.


The Teenagers - Homecoming

Inga kommentarer: