torsdag 11 september 2008

Maple Leaves listar och sammanfattar - Städer

10 månader och otaliga mils resande senare är det dags att göra ett djärvt försök att lista guldkornen från detta rekordlånga äventyr runt den Nordamerikanska kontinenten.

Bork
Bork
Bork
Bork
Bork
Bork
Bork
Bork
Bork
Bork
Bork
Bork
Bork
Bork

View Larger Map

Det finns ca 18000 städer, tätorter och byar i USA. Många är både intressanta och trevliga. Vissa är helt obeskrivligt fascinerande, andra är mest anonyma, färglösa och ibland ogästvänliga. Det här är vår top-20-lista över sköna amerikanska städer vi sett och som Ni bör besöka.

  • San Francisco och The Bay Area, Kalifornien - Norra Kaliforniens centrum och Nordamerikas liberalaste region. Hela vägen från Palo Alto till Berkley finns känslan av att allt är möjligt (och tillåtet). 1968 är fortfarande i luften. Missa inte: Majstanten på Mission och 19th st i SF
  • Portland, Oregon - Denna Nordamerikas kanske europeiskaste stad är känd för sin alternativa och politiskt progressiva befolkning samt kompakta stadsplanering. Missa inte: Steel Bridge och Alberta st.
  • Seattle, Washington - Microsoft, Starbucks och indiemusik. Missa inte: stadsdelen Capitol Hill
  • Long Beach, Kalifornien - Los Angeles kan verka stort och skrämmande. Även om vi älskar L.A. och hela upplevelsen kring film- och bilkulturen vill vi rekommendera den lilla (500 000 inv) förorten Long Beach. Cirka 1 timme söder om Hollywood längst med stillahavskusten ligger denna förstad med precis som namnen skvallrar om, en lång strand. Long Beach har en blandning av studenter undre medelklassamerikaner och invandrare som är inbjudande och hemtrevlig. Det finns kanske inte så många sevärdheter från ett traditionellt turistperspektiv som i andra delar av L.A. men människorna är ödmjuka och det finns mängder av trevliga restauranger och skivaffärer att roa sig med. Missa inte mexrestaurangen holy molé
  • Santa Cruz och Monterey, Kalifornien - Big Sur kusten söder om San Francisco var en vanlig tillflyktsort för hippies, poeter och musiker under åren 1940-ish och 1970-ish. På senare år har denna otroligt vackra kustremsa blivit dyrare och dyrare och nu för tiden har de flesta hippiesen sedan länge flyttat upp till Arcata eller Eureka. Sträckan längst med highway 1 är dock ett självklart resmål i Kalifornien. Santa Cruz sägs också vara en av de bästa surfplatserna i Kalifornien Missa inte: University of California, Santa Cruz.
  • Tucson, Arizona - "Jojo left his home in Tucson Arizona, for some Californian grass..." som Beatleslåten går. Denna ökenstad alldeles vid den mexikanska gränsen var kanske en gång i tiden en ointressant ort mitt i ingenstans som man gärna rymde iväg från. Idag finns det dock all anledning att "get back" till Tucson. Inte bara finns det helt osannolikt vackra områden med röda ökenberg och enorma kaktusar. Nu för tiden finns det även en ung och kreativ befolkning. Missa inte: flygplanskyrkogården.
  • Austin, Texas - Republiken Texas (ja staten var mellan 1836 och 1846 ett eget land) kanske inte är det resmål som de flesta européer väljer på sin Amerikaresa. Det är knappast en överdrift att kalla texasbor för lokalpatriotiska. De kan alla berätta om slaget i Alamo och bär gärna t-shirts som gör gällande att "Texas is bigger than France". Austin är dock fundamentalt olikt resterande Texas som mest handlar om boskap, olja och sydstatspatriotism. Austin är en av USAs musikmetropoler och är ett kulturellt Mecka för samtidskultur. Missa inte: den varma källan Barton Springs.
  • New Orleans, Louisiana - Med Katrina och nu också Gustav i färskt minne är det svårt att tänka sig att det finns någonting alls att se i NOLA. Denna vanliga missuppfattning är helt felaktig. Även om stora delar av stadens befolkning har flyttat utan tanke på att återvända, finns det massor att se och roa sig med i New Orleans. De franska kvarteren samt området kring Loyola universitetet är bra ställen. De franska kvarteren i centrala New Orleans är belägna så högt över havsytan att inte drabbats särskilt hårt av orkanerna. Detta är också ironin med New Orleans. De rika områdena kring Mississippi är tillräckligt högt belägna medan kåkstäderna ut mot kusten fullständigt spolades bort vid Katrina. Missa inte: Spårvagnarna från a streetcar named desire.
  • Athens, Georgia - Är en universitetsförstad till Atlanta med en mycket bra musikscen känd från skivbolaget Elephant 6 samt band som R.E.M. Missa inte: musikkollektivet the secret squirrel.
  • Asheville, N. Carolina - Är en hippiebergsstad med mängder av lokala restauranger, barer och affärer. Missa ingenting.
  • Memphis, Tennessee - Den huvudsakligen afroamerikanska staden har historia nog för att inte glömmas bort. Missa inte: Graceland.
  • Chicago, Illinois - Storstaden som ofta glöms bort är personligare än L.A. och ödmjukare än New York. Massor av arkitektur och massor av barer. Missa inte: Bucktown.
  • Detroit, Michigan - Detroit är staden som alla glömde bort. Efter att bilindustrins kollaps och befolkningens utflyttning finns nu endast maffia, korrupta politiker, anarkister och vågade kostnärer kvar. Har du ingenstans att bo? ta valfritt hus och flytta in, det finns fler hus än invånare. Det finns också en underskattad elektromusikscen. Missa inte: den övergivna järnvägstationen och konstprojektet Heidelberg project.
  • Cleveland, Ohio - Mitt i rostbältet ligger Cleveland. Staden är lite som Detroit fast ett lyckat exempel på att det går att vända en faljerande ekonomi. Det finns många vackra stålkonstruktioner att titta på och även ett bra nöjesliv sägs det. Missa inte: Cuyahoga River, floden som började brinna av föroreningar.
  • Philadelphia, Pennsylvania - Philly är mest känt för att vara landets vagga i och med konstitutionsförfattandet 1787. Staden är också känd för att ha många italienare samt hög kriminalitet i vissa områden (Will Smith's West Philly t.ex). Förutom att vara en vacker stad är den lättnavigerad och indelad i kvarter. Bäst är tveklöst de italienska områdena i South Philly. Missa: Liberty Bell. Missa inte: Philadelphia Pretzels.
  • Brooklyn, New York - Inget ont om Manhattan, det är fortfarande förmodligen världens bästa ö. Brooklyn är dock lite mer spännade i våra ögon. Bli inte den som åker till NYC en vecka och bara tillbringar en dag i Brooklyn. Williamsburg, Fort Green, Park Slope och Bushwick är alla områden som måste ses. Missa inte: köttrestaurangen Fette Sau i Williamsburg.
  • Providence, Rhode Island - Det finns mer än sås från Rhode Island. Providence är en liten universitetsstad tillräckligt nära New York för måste besökas. Missa inte baren Fish Co vid floden.
  • Cape Cod, Massachusetts - "The Cape" är legendarisk för Kennedyfamiljen och sommarhus för rika Bostonbor. Några campingnätter nånstans på halvön är dock svårslaget. Missa inte: gaystaden Provincetown.
  • Portland, Maine - Hela Maine är oerhört vackert med sina fiskebyar och rustika hus. Portland är huvudorten med förvånandsvärt mycket på gång. Missa inte: att äta hummer.
  • Montreal, Quebec - Kanadas kulturella centrum har en huvudsakligen tvåspråkig befolkning, numera mer fransk än engelsk dock. I Montreal bekantar man antingen sig med stadens alla restauranger och barer eller förundras över stadens händelserika historia och alla moderna monument som berättar om den. Missa inte: baren Casa Popolo.

2 kommentarer:

Erik sa...

ja jag kan säga att jag i princip helt och hållet håller med. först trodde jag att det var en ranking och blev lite förskräckt när jag fann Montreal längst ner. sedan förstod jag hur det låg till. dock vill jag nog plocka ut Memphis från listan och kanske lägga till Mobile, Alabama, och den underbara ostronrestaurangen Wintzell's Oyster House.

xx sa...

Du har en bra poäng med Mobile. Memphis känns dock helt rätt på listan också. You be the judge