tisdag 16 september 2008

Maple Leaves listar och sammanfattar - Maträtter

Det finns många läckra matkreationer att förtära i Nordamerika. Det handlar inte bara om hamburgare och hot dogs även om sådana kan beställas i alla sammanhang tillsammans med svagt kaffe om man vill. Det här är några lokala och nationella rätter som vi är klart värda att prova i vår top-11 bästa amerikanska maträtter.

1. Stek

Ingen riktig amerikansk matträttslista kan börja med något annat än stek. Detta otydliga koncept som väl egentligen bara betyder en skiva kött, oftast från nöt, är essentiellt. Just därför att konceptet är så inkonkret kan man också få helt olika upplevelser beroende på var man beställer sin steak. Vi har väl tre huvudsakliga stekupplevelser.

Den första upplevelsen på House of Steaks, en pittoresk restaurang i östra Vancouver med inredning (och förmodligen även råvaror) från 1980-talet. Även om steken smakade som trä var upplevelsen oförglömlig. Den kinesiska ägarinnans utrop när ytterliagre två gäster kommer in i den annars tomma resta rangen är oförglömligt "two more, this must be my lucky day". Detta var också vår avskedmiddag till ära av Scarlett Johansons nya album.













House of Steaks, Vancouver


Den andra stekupplevelsen var på en lokal diner i Austin när Erik beställde in en "breakfast steak". Denna förträffliga start på dagen tar oss rask vidare till den tredje stekupplevelsen, "all you can eat meat". För att få den ultimata steken packade vi bilen full med texasfolk och texasöl och åkte 40 minuter ut på landsbyggden för att på Salt lick äta en köttbuffé, precis lika läckert och syndigt som det låter. Servitrisens utlåtande om huruvida vi åt tillräckligt var "well, football boys come in and eat here, sometimes 3 pounds each, but you did good".











Salt Lick, Austin



2. Po' boys


Denna smörgås från Louisiana är inte alls så fattig som namnet antyder. Konceptet sägs härstamma från att man tog rester från gamla måltider och stoppade in i en brödlimpa man köpt med sig hem efter att ha varit på krogen. Det låter inte så speciellt unikt men med friterade skaldjur och creolekryddning blir det ganska fantastiskt. Po' boyen är ett måste i New Orleans.












3. ostron

Man kanske inte föreställer sig USA som ett ostronland när man tänker sig texasbor som dregglar över en bit kött eller en överviktig polis med en stor korv i handen. Landets långa kustlinje har dock mängder av fiskebyar som fiskar och odlar ostron. Framför allt nere vid golfkusten är det lätt och billigt att få tag i ostron. Gott smakar det också.











Wintzell's Oyster House, Mobile AL


4. Poutine


Quebecs specialitet kanske inte låter så speciell men är i själva verket mycket delikat. Poutine är pommes av hög kvalitet som man toppar med brunsås och ost. För att få riktigt bra poutine vill man ha en bra sås, "it's a about the gravy" tydligen. Osten sen ska vara "cheese curds" alltså uppskurna ostbollar av en relativt olagrad vitost. Det finns två poutineställen i Montreal som slåss om förstaplatsen, Patati Patata och La Banquise. Vi har provat båda och och föredrar Patati Patata.












La Banquise, Montreal


5. Burritos


Burriton skulle säkert kunna utnämnas till USAs nationalrätt. Var man än kommer finns denna mexikoinflureade tortillarulle. Det sägs att maträtten är mexikansk men blivit modifierad för amerikanerna. Rullarna som ibland är mycket stora och innehåller ris, bönor, kött eller kyckling samt diverse grönsaker och salsa. Fattiga studenter i framför allt i Kalifornien och sydvästra USA lever i princip på burritos.

6. Hummer

I Maine kostar en hummer 3-4 dollar okokt. Det gör det möjligt att frossa fritt i skaldjurshimmelriket. Det finns många olika alterntiv men kokt, gratinerad och grillad brukar vara de vanligaste.















Acadia National Park, Maine



7. Efterrättspizza

När vi av en ren slump hamnade på öppnandet av en italiensk restaurang i Brooklyn och blev bjudna på gratis mat och dryck blev vi introducerade till ett helt nytt efterrättskoncept, efterättspizzan. Det var en varm pizzabotten som man garnerat med jordgubbar och chokladsås, helt obeskrivligt gott.

8. Clam chowder

Musselsoppa är gott och ofta billigt.

9. In N Out Burger

Snabbmatskulturen är utbredd i USA och det finns ofta fler snabbmatskedjor än lokala restauranger i både städer och samhällen. De flesta snabbmatshaken är väldigt tråkiga och maten smakar kemikalier (vi bortser från diners och korvställen). Det finns dock en kedja som håller måttet och förtjänar att omnämnas. In 'N' Out burger (känd från Big Lebowski) förbereder och tillagar all sin mat i restaungerna och använder bara bra råvaror. Priserna är dock lika låga som konkurrenterna och 50-talsmiljön är oslagbar. Tyvärr finns bara In N Out i Kalifornien, Nevada och Arizona. Vi har många oförglömliga minnen från In N Out och vi har till och med utformat vår egen specialburgare "hamburger with onions, mustard and ketchup instead".













In N Out Burger



10. Caesarsallad

Caesarsalladen är också en sån där rätt som finns på alla restauranger och kan vara antingen utsökt eller urtrist. Allt beror på salladens färskhet, dressingens blandning och krutongernas frasighet. En caesar är alltid bra kafékrubb.












Caesarsallad i San Francisco


11. Pretzels

Saltade kringlor finns i många olika varianter i USA. Den typ som man köper i påse och som är ca 3 cm stora är det perfekta snackset och bilåkarfödan. De lite större kringlorna som man köper i gatustånd, företrädesvis i New York och Philadelphia är även de mycket smakfulla.











Pretzels i Philly och i bilen

1 kommentar:

Anonym sa...

lasa hela bloggen, ganska bra