lördag 12 juli 2008

Bergsturistfälla och borttappat baggage

Great Smoky Mountains National Park. Lät bra i vår turistbok, låg bra till och hade ett gött namn. Dit ska vi, tänkte vi och lämnade South Carolina och Georgia för North Carolina. En ny stat att lägga på listan är ju aldrig fel heller, någon gång skall vi sätta oss ner och räkna ihop hur många det är men det börjar närma sig femton-tjugo stycken vid det här laget. Hur som helst, vi rullade upp mot bergen på jakt efter någon form av naturupplevelse och camping intet ont anande om att vi höll på att trilla in i ett getingbo av extremturism. Plötsligt dyker det upp en hel stad av små tacky krimskramsaffärer. Fler skyltar än i Las Vegas och fler turistande barnfamiljer än i Skara Sommarland. För att ytterligare krydda på tillvaron öppnade sig himlen och det började regna ”cats and dogs” som man säger här (egentligen är det väl ingen som säger det här heller, men man kan säga det).

Vi kapitulerade. Vi retirerade. Vi svor heligt att nu blir det inga fler berg, bergsbyar, bergssjöar eller vulkanberg. Alla berg vi försökt åka upp på har slutat med totalt fiasko av olika anledningar. Berg är dåligt. Punkt. Ledsen Klippiga Bergen, er plats på vår planerade rutt raderades nu helt sonika ut.

Istället körde vi vidare några timmar och kom till den underbara lilla staden Asheville. På 1920-talet var detta en turistort för den tidens creme-de-la-creme, det byggdes små skyskrapor och palats för olika celebriteter och alla var glada. Sedan kom en depression och allt kastades över ända och efter ett par årtionden pånyttföddes Asheville som en bohemstad. Små mysiga caféer och bokaffärer i gamla tegelbyggnader i ett kompakt centrum: det gillar vi. Här har vi en stad för framtiden.

Stärkta av denna fina stad åkte vi dagen efter västerut, in i Tennessee och vidare ner sydväst till Alabama igen. Här låg nämligen en av resans på förhand bestämda huvudattraktioner: Scottsboro Unclaimed Baggage Center.

Ibland undrar ni förstås vad som händer med alla väskor som flygbolagen tappar bort ägarna till, de väskor som försvinner och passagerarna aldrig återfår? Nu vet vi. Vi kom, vi såg, vi shoppade. De körs (somliga i alla fall) nämligen till en stor affär mitt ute i igenstans i Alabama där de säljs till hungrande konsumenter. Bland fynden hittar vi jeans för 15 spänn, resväskor för 40 spänn och ett armbandsur för 60 spänn. Tyvärr har vi redan lyckats fylla vår stationsvagn gjord för åtta passagerare till bredden och höjden och djupet så vi fick hejda oss lite. Dessutom var de flesta sakerna ändå överprissatta och amerikafula så det gjorde inte så mycket. Men det var en fantastisk upplevelse.

Mot Nasheville!

(glöm inte kolla inlägger nedanför, det är också nytt)

Inga kommentarer: